Videoiden teon sietämätön keveys

Melkein jokainen meistä, tai ainakin minä, haluaisin olla elokuvaohjaaja. Vaikka työ ei olisikaan jatkuvaa ruusuilla tanssimista, eikä töitä tule siten että menet pankkiin ”No minäpä aattelin ohjata parit hobitit tässä näin notta saiskos vähän rahaa”, olisi se silti erittäin mielenkiintoista – ainakin kokeilla. Oman ajatuksen saaminen, oli se sitten kuinka kuraa tahansa, visuaaliseen ja mahdollisesti toisten ymmärrettävään muotoon on aina hienoa. Mutta koska olen kuitenkin vain 16v nörtti jostain Suomesta, todennäköisyydet sille että alan tuosta vain tekemään elokuvia on melko pieni. Tässä lukion aikana pitäisi tosin keksiä joku jatko-opiskelupaikka, mutta vaikkapa Aalto-yliopiston elokuvaohjaus (tai kuvaus)  ei koulutuksena tunnu oikein luontevalta, eikä varsinkaan elokuvaohjaajan tyo ole minulle missään määrin oikea työ.

Mutta  haluan silti tehdä jotain. Piirrustustaitojeni ollessa ala-astelaisen tasoa olen valinnut ”välilliset” taiteen(?) muodot, kuten valokuvauksen. Kuitenkin kiinnostaisi tehdä jotain oikeasti määrätietoista ja vaivaa vaativaa, kuten vaikkapa liikkuvaa kuvaa. En taida olla vain painostanut kavereitani (moi) riittävästi, koska heitä asia ei ole kiinnostanut niin paljoa että oltaisiin saatu jotain aikaan.

No tehdään sitten itte.

Source Filmmaker on Valven Source-pelimoottorinsa päälle kehittämä animaatiotyökalu.  Sellaiseksi SFM:llä on hyvin erikoinen ominaisuus: sillä voi nauhoittaa pelaamista ja muokata siitä vaikkapa lyhytelokuvan. Käytännössä pelien nauhoittaminen on jäänyt niin käyttäjien kuin kehittäjien osalta täysin toissijaiseksi, mutta jäljelle on jäänyt varsin käyttökelpoinen animaatiötyökalu. Vaikka ohjelma onkin ilmainen ja siinä voi käyttää vaikkapa Team Fortress 2:n hahmoja ja esineitä, se on silti täysin vakavasti otettava työkalu. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että voi olla vähän vaikeakäyttöinen ohjelma.

Kun lähdetään tekemään animaatiovideota, on itse animaatio yllättäen varsin tärkeä. SFM on ihan kelpo väline animointiin pienistä bugeista huolimatta, ja se tukee esimerkiksi Kinectistä tuotua dataa. Kuulostaa helpolta? No ei todellakaan. Animointi on ihan oma alueensa, ja ainakaan minä en ole siinä kovinkaan hyvin onnistunut. Tähän voi olla osasyynä se, että jos koen jonkin asian ylitsepääsemättömän vaikeaksi, totean vain ”ei tästä mitään tuu” ja siirry johonkin muuhun. Animoinnin osaamattomuus on ihan oma ongelmani. 

YouTubesta löytyy lukematon määrä todella hienosti animoituja videoita, kuten tämä Kostamoisen tuotos. Vaikka monilta yksittäisiltä käyttäjiltä on noussut miljoonalukemiin videoita, ovat suosituimpien SFM-videoiden tekijät monesti ammattilasia. Esimerkiksi Zachariah Scott on työskennellyt Mass Effectin välivideoiden parissa. Source Filmmaker tarjoaa kuitenkin tavallisille ihmisille mahdollisuuden tehdä hieman vaivaa näkemällä upeita animaatiovideoita, joiden taso on ehkä enää vain kymmenen vuotta Pixaria perässä.

Omalla kohdallani ideoiden toteuttaminen videoiksi on kaatunut lähes aina animaatioon. Se harmittaa kyllä hieman, sillä valmiiden 3D-mallien ja ominaisuuksiensa puolesta Sorce Filmmakerilla saisi(n?) ihan hienoa jälkeä aikaan (ainakin omasta mielestäni..) . Viime keväänä mietin aivan samaa, ja päätin heittää animoinnin osalta hanskat tiskiin. Syntyi tälläinen:

Frozen in Love on tähän mennessä kerännyt yli 111 000 katselukertaa ja sen paranneltu, ”remasteroitu”, versio pääsi neljän parhaan  (”ehdokkaan”) joukkoon Draama-gategoriassa. Valven SFM:n käyttäjille järjestämässä Saxxy Awards -kilpailussa. Ja se on mielestäni ihan helvetin hyvin. Ainakin näin ihan tavalliselle nörtille.

Kyseinen video siis syntyi siitä ajatuksesta, että empäs nyt animoikaan yhtään vaan kerron tarinan jollain muilla keinoilla. No, ensimmäinen ja alkuperäisen version kanssa tuli pieniä teknisiä ongelmia ja siihen jäi aika paljon videoita. Se kuitenkin sai varsin mukavaa palautetta. Myöhemmin kommentoijilta tuli kyselyitä, aionko tehdä siitä fiksatun version Saxxyihin. No mikä ettei, ja kyllä kannatti.

Väänsin reiluuden nimissä myös toisen ehdokkaan kilpailuun, mutta se sai yllättävän paljon palautetta asiasta jota kaikkein vähiten odotin: kiiressä lisätystä valmiista juoksuanimaatiosta. Kysisen hieman 24-tv-sarjan ideaan joissain määrin perustuva lyhyt videon animoimiseen käytin aikaisemmin mainittua Kinectiä, jonka hankin ihan sitä varten. Se sai animoinnin ehkä hieman helpommaksi, ainakin kun oli jotain liikettä mistä aloittaa. Kinectin liikkeenkaappausdata on silti aivan käsittämättömän epätarkkaa ja vaati todella paljon työtä. En yhtään ihmettele jos Xboxin Kinect-pelejä haukutaan epätarkoiksi; reaaliajassa edes tämäntasoiseen liikkeenseurantaan ei päästä.

Kuitenkin Frozen in Love keräsi myös kritiikkiä. Suosituimpia aiheita olivat:

  1. Yää femscout (fanien luoma naispuolinen vastine pelin hahmolle), pitäkää ne fanficit DeviantArtissa :<
  2. Olipas geneerinen ja kliseinen juoni, 0/5
  3. hei ne respawnaa ihan heti ei tässä oo mitään draamaa

Vaikka kaikkea kritiikkiä, niinkuin koko kisaan osallistumista, en pidäkkään täysin vakavasti otettavana. Silti internetin foorumeilla, videon kommenttiosoin ulkopuolella, tuli ihan järkevääkin keskustelua: videoni oli huonompi kuin muut. Ja allekirjoitan sen täysin; yllätyin todella suuresti että pääsin neljän parhaan joukkoon gategoriassani, varsinkin muihin kolmeen verrattuna. Ehdokkaat valitsi Valve ainakin jonkinlaisen yleisöäänestyksen perusteella – tiedä sitten olinko vain kisan musta lammas vai oikeasti saanut gategoriassa ääniä sen verta että neljän parhaan joukkoon oli todella asiaa. Ja joo, videoni juoni ei ole mikään nerokkain tai hahmojen jäädyttäminen aikaan ei ole mikään uusi niksi, mutta silloin kun videota alun perin tein ne vain tuntuivat hyviltä ideoilta. Ja ajan pysäyttämisen tarkoituksena ei ollut vain hieno erikoistehoste tarinankerrontaan, vaan pakon (animointitaidot) sanelema asia; jos halusin saada jotain aikaan oli tämä ainoa vaihtoehto. Tarkoitukseni ei ollutkaan voittaa koko kilpailua, tai päästä edes neljän parhaan joukkoon, vaan tehdä vain video johon voin olla itse tyytyväinen ja toivoa, että joku muukin nauttisi siitä. Ja ainakin joissain määrin onnistuin tässä.

1 158 tilaajaa YouTubessa on ehkä pintä, mutta näin ihan tavalliselle miehelle se on jo saavutus.

Ja uutta videota!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s