Yksi tuoli vähemmän

Tein itse (ja säästin). Kuvan villasukka toimii rannetukena.
Tein itse (ja säästin). Kuvan villasukka toimii rannetukena.

Istuminen tappaa, näin ovat monet mediat toitottaneet viimeisen vuoden ajan. Kiinnitin asiaan huomiota kunnolla kesäloman alkaessa jolloin satuin lukemaan aiheesta artikkelin ja havahduin siihen, että todella istun aivan liikaa. Siitä asti olen ollut käyttämättä tuolia tietokoneella ja elämäni muuttui (ainakin jotenkin).

 

Arkipäivisin tulee istuttua monta tuntia koulussa, bussissa, läksyjä tehdessä, tietokoneella – monesti hyvin pitkiä aikoja kerrallaan. Näistä helpoin pois jätettävä oli tietokone; koulussa jatkuva luokan perällä seisominen voisi herättää huvitusta ja esimerkiksi ruokapöytää tai työpöytää on hyvin vaikea muuttaa ergonomisesti sopivaksi. Tietokoneelle sai seisomatyöpöydän kasattua aluksi pahvilaatikoista ja myöhemmin hieman vaivaa näkemällä Lundia-kirjahyllyn osista. (Lundian osat löytyivät varastosta yhtä lukuun ottamatta, kustannukset 25e)

 

Nyt siis kotona oleskellessa suurin osa ajasta tulee vietettyä seisaaltaan (mitenkään tässä nyt viittaamatta siihen että olisin tietokoneella jotenkin muka paljon). Syödessä, läksyjä tehdessä ja joskus harvoin televisiota katsoessa istuminen on paljon järkevämpää ja ihan vain rentouttavaa. Vaikka ”istuminen tappaa”, on pitkäkestoinen seisaaltaan oleskelu varmasti myös yhtä huonoa. Tärkeää on siis vuorotella istumista ja seisomista, ja mieluiten myös aina välillä liikkua kunnolla.

 

Se tässä seisomatyöpöydässä on ehdottomasti parempaa, että tulee tässä liikuttua huomattavasti enemmän. Muutaman sekunnin jaloittelutaukoja tulee otettua huomaamatta vähän väliä. Myös ryhti on (useimmiten) kunnossa. Aiemmin tietokoneella tuntikausia istuttua oli selkä varmasti kipeä, mutta nyt vain harvoin. Lähinnä silloin kun ei ole seissyt niin ryhdikkäästi saattaa selkä tai pitkään paikallaan oltua jalat olla kipeät. Mutta silti olo on yksinkertaisesti parempi mitä istuessa.

 

Pientä kehiteltävää tee-se-itse pöydässä on; näppäimistölle ja hiirelle kaipaa rannetukea ja ehkä pieni matto tai kengät kelpaisivat jalkojen alle. Näyttö on myös ehkä aavistuksen liian lähellä.

 

Kesäloman alussa otin tavoitteeksi käyttää seisomatyöpöytää loman loppuun asti. Kokeilu jatkuu yhä, eikä tee yhtään mieli palata takaisin vanhaan. Oikeasti, luovu yhdestä tuolistasi.

 

Ja mainitaan nyt vielä jotain kouluunkin liittyvää: seisomatyöpöytä ei välttämättä ole paras ratkaisu koululuokkaan, mutta jotain vaihtelua pulpetissa kyyhöttämiseen välillä kaipaisin.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s