Nyt välähti: Edison-oppimateriaalialusta

edison2

Vuosi sitten lukiossani otettiin käyttöön täysin uusi ja hieman yllättävä, usean kunnan yhdessä tilaama oppimisalusta Edison. Koska kuulun viimeiseen ikäluokkaan joka ei saanut kaupungin sponsoroimia läppäreitä, ei Edison ole ollut aivan päivittäisessä käytössä. Niiden muutamien kurssien perusteella on kuitenkin tullut selväksi, että nyt on tehty jotain oikein.

Edison on pohjimmiltaan perinteinen oppimateriaalialusta: kurssiaineistojen jakamista ja omien töiden palauttamista. Mutta palvelun ollessa integroitu Office 365:een (tai vaihtoehtoisesti Googlen pilvipalveluhin) ja esimerkiksi Wilmaan, helpottuu kaikki kummasti. Erillistä kirjautumista näihin ei siis tarvita. Myös ainakin peruskoulutason oppimateriaaleja varten on luotu keskitetty palvelu, jonka kautta hankitut kirjat avautuvat suoraan Edisonin kautta. Ei kuulostaisi hassumalta lukiossakaan.

Käyttöliittymä on varsin simppeli ja moderni, ja esimerkiksi juuri kurssitöiden palauttaminen vain vetämällä ne oikeaan kansioon on luontevaa (vaikka elementtien kokoa tässä voisi vielä miettiä). Vaivoja kuitenkin löytyy: tiedostojen esikatselu ei aina tahdo toimia ja käyttöoikeuksissa esiintyy ongelmia.

edison1
OneDrive avautuu sivun vasenpaan reunaan. Kätevää!

Vahvasta Microsoft-integroinnista aiheutuu myös opiskelijasta täysin typerältä tuntuvia asioita, kuten se ettei omaa salasanaa pysty vaihtamaan kuin koulun koneilla (jotka vähitellen menettävät merkityksensä oppilaiden raahatessa läppäreitään mukana). Erilaisia salasanaongelmia on ilmeiesti ollut opiskelijoilla useasti, ja opettajien on toisinaan ollut vaikeaa lisätä heitä kursseilleen. Ominaisuuspuutteita ja vikoja siis on, mutta olen tämän lukion aikana huonompiakin palveluja käyttänyt. Edisonin suhteen taival taitaa olla vasta alussa, ja en käsittäisi, jos se ei jatkaisi leviämistä edelleen uusiin kuntiin ja kouluihin. Potentiaalia olisi varmasti myös korkeamman asteen kouluissa, jos ei oppimateriaalialustana niin ainakin keskitettynä kirjautumisjärjestelmänä salasanasuossa rämpiville opiskelijoille.

Edison on juuri sitä, mitä ainakin itse olen kaivannut: riittävän helppokäyttöinen, (melkein) kaiken tarvittavan saman kirjautumisen alle kokoava palvelu. Kun sähköisiä kirjoja ja muita sovelluksia saadaan nykyistä suuremmalla edustuksella mukaan – ja perusominaisuuksien loputkin ongelmat pois – alkaa #digiloikka olemaan jo saavutettu, ainakin oppimisalustojen osalta.

Älkääkä nyt sitten ryssikö tätä hei.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s